Ta hand om taket, det skyddar dig mot regn och rusk

Taket är husets viktigaste del, det skyddar resten av huset mot fukt som är så förödande för byggnader. Särskilt när stommen är av trä. Därför är det av yttersta vikt att taket håller tätt och inte släpper in fukt någonstans. För att vara säker på det behöver man regelbundet kontrollera taket. Vår takläggare har tipsat oss om hur man gör för att hålla tätt på taket.

Alla älskar tegel

Tegel är vackert och traditionellt, det är också dyrt som bara den när man jämför mot andra sorters tak. Ändå är det fortfarande det vanligaste taket i Sverige, när man pratar om villor. Taket spelar en stor roll för husets takrenovering utseende även om det inte är något man tänker jättemycket på, vi är så vana vid att se tegelpannor att vi inte reflekterar över hur fina de är säger vår takläggare.

Nu finns även gröna tak

För den som tröttnat på tegeltakets traditionella utseende finns nu gröna tak som blir alltmer populära inför takrenovering. De har egentligen funnits hela tiden men har under senare tid ökat i popularitet enligt vår takläggare. De består av torv eller sedum som är mycket populära i Asien då de har en luftrenande och kylande effekt. De isolerar på vintern och kyler på sommaren vilket kan vara mycket fördelaktigt för många hem tipsar vår takläggare om. Det består alltså av torktåliga växter som klarar sig på torra jordlager. De behöver inte skötas om på något sätt eftersom ogräs har svårt att växa där.

Betong är egentligen bäst

Ser man till kostnad, hållbarhet och effektivitet så är betong helt klart bäst. De anses dock inte vara lika vackert och de väger mer än andra sorters tak. I en betongpanna kan inte frostsprängning uppstå som i en tegelpanna när du gör takrenovering med takläggarenistockholm.se. Den kostar ungefär hälften så mycket och håller dubbelt så länge. Trots det ökar efterfrågan på tegelpannor konstant. Det finns betongpannor som ser ut som tegel, men ett tränat öga kan lätt se skillnad. Av någon anledning vill vi svenska villaägare ha tegeltak, så är det bara.

När man skall lägga och sköta om tak är det absolut bäst att ha en kunnig takläggare med sig. Åtminstone som tittar på taket då och då, det behöver inte vara varje år. Då kan takläggaren ge dig tips om hur du skall sköta taket för att det skall hålla så länge som möjligt.

Lycka till med ditt tak!